top of page
  • Фото автораvolleyloko

Сергій КИСІЛЬ: "Наші вболівальники обов'язково порадіють новим нагородам"


Головний тренер харківського «Локомотива» редакції «Volleyball.ua» поділився враженнями про минулий сезон. Харківський «Локомотив» по ​​праву вважається самим титулованим чоловічим волейбольний клубом України. За роки нашої незалежності харків'яни 17 разів ставали чемпіонами країни, чотири рази завойовували срібні нагороди і 1 раз бронзові. Ще 13 раз «Локомотив» вигравав Кубок України. На жаль, останнім часом харківський клуб зазнає серйозних труднощів, перш за все, у фінансовому плані. Це призвело до того, що залізничникам навіть довелося на один рік опуститися до вищої ліги. Однак перед минулим сезоном харків'яни знову повернулися в Суперлігу, а головним тренером команди став її багаторічний ліберо володар європейського Кубка топ-команд майстер спорту міжнародного класу Сергій Кисіль, який, до речі, завершив свою ігрову кар'єру вже у віці 43-х років в іншому харківському клубі «Юракадемії».

- Сергію Вікторовичу, давайте повернемося в минуле міжсезоння. Коли Вам надійшла пропозиція очолити «Локомотив» і хто був його ініціатором?

- Розмова про те, щоб стати тренером харківського «Локомотива», у мене відбулася з президентом клубу Євгеном Васильовичем Щербиною ще навесні 2019 року. І, незважаючи на те, що далеко не ясний було питання з фінансуванням, я відразу погодився. Адже ця команда для мене завжди вважається рідний, тут я робив по-справжньому перші кроки у великому волейболі і саме з нею домігся своїх найяскравіших перемог. Тому завжди готовий допомогти своєму клубу всім чим можу і вважаю за честь бути головним тренером команди. - Як йшла підготовка до сезону? Наскільки я пам'ятаю, у вас тоді зібрався досить сильний колектив і «Локомотив» навіть мав наміри зіграти в одному з єврокубкових турнірах?

- Так, Ви маєте рацію, наміри виступити в Європі у нас дійсно були, але вони, на жаль, так і залишилися нереалізованими. Що ж стосується складу, то його комплектація відбувалася безпосередньо з моєю участю і спочатку на збори під'їхало чимало досвідчених і молодих хлопців, багато з яких є нашими вихованцями. Якби ми зуміли їх зберегти, то впевнений, що цілком могли б поборотися за найвищі місця. Однак ближче до початку чемпіонату стало ясно, що очікуваного фінансування в клубі не буде, і хлопці почали шукати для себе інші клуби, щоб мати гідну зарплату і утримувати свої сім'ї. Тому з тих, з ким ми починали працювати, залишилися тільки досвідчений догравальника Євген Капаєв, зв'язуючий Дмитро Козловський і центральний блокуючий Денис Велецький. Разом з Кирилом Богданом, Дмитром Старчіковим, а також взятим в оренду з Вінниці діагональним Євгеном Політько і ліберо Артемом Антоненко вони склали основний кістяк команди в сезоні. Втім, навіть в такому поєднанні нам не вдалося дограти чемпіонат, так як по ходу сезону Козловський і Антоненко покинули наш колектив. Що стосується інших гравців то, в основному, це були або зовсім молоді волейболісти, недавні юніори (Артем Трояновський, Олександр Новохацький, Станіслав Залізко, Максим Донець, Борис Яковлєв, Данило Пащенко), або гравці, які на короткий термін з'являлися в команді в очікуванні нових контрактів - Станіслав Невядомський, Павло Ляшенко та інші. - Наскільки складно було керувати гравцями, коли постійно проходили такі зміни в складі?

- Чесно скажу, дуже складно. Через постійні зміни у нас навіть на тренуваннях інколи не набиралося достатньої кількості гравців, не кажучи вже про виїзди на матчі в інші міста. До того ж кілька хлопців ще виступали і за нашу молодіжну команду першої ліги, якою керує Анатолій Валерійович Янущик. Так що, у нас з моїм помічником Ігорем Геннадійовичем Зябліцевим по суті не було широкої можливості проводити ротацію в матчах чемпіонату, використовуючи заміни з метою посилення гри. Звичайно ж, ми намагалися щось змінювати і випускали на майданчик зовсім юних хлопців, але в їхніх діях явно була відсутня стабільність. А якщо до цього додати ще хвороби і травми деяких волейболістів, то про надійну взаємозамінність говорити не доводилося. Саме через це ми втратили багато очок. Але, з іншого боку, молоді гравці дуже старалися, набиралися досвіду і я вдячний всій команді за те, що ми все ж зуміли в підсумку закріпитися на 6 місці. Вважаю, що в даній ситуації це місце виявилося для нас цілком прийнятним.

- Мушу зазначити, що у «Локомотива» дуже непоганими вийшли стартові матчі. Ви тільки у впертій боротьбі поступилися «Барком-Кажанам», потім двічі виграли у «Буревісника-ШВСМ» і зуміли здобути перемогу в Вінниці над клубом «Серце Поділля». Ви відчували в той момент, що можете замахнутися на більше?

- Я реально дивився на стан справ. Матчі, про які Ви говорите, ми провели на досить хорошому рівні, тому що, по-перше, в нашому розпорядженні ще були деякі гравці, які готувалися з нами до сезону і потім пішли, а, по-друге, не всі суперники ще не набрали необхідну форму. Далі у нас почалися серйозні проблеми з вибором складу на майбутні ігри, що відбилося і на результатах, і на становищі команди в турнірній таблиці. - З огляду на такий стан справ, які завдання ставилися перед командою в чемпіонаті?

- Якісь конкретні завдання перед нами не ставилися. Наше керівництво розуміло, що в такій ситуації нам буде складно боротися за місце в квартеті найсильніших. Тому було важливо набирати очки, насамперед, з тими командами, які були приблизно одного рівня з нами. В основному, з цим ми впоралися і навіть кілька разів відбирали очки в іграх з деякими лідерами чемпіонату. Зокрема, зуміли по одному разу перемогти в матчах з вінницьким клубом «Серце Поділля» в гостях, про який Ви згадали раніше, і з «МХП Вінниця» в Харкові. До речі, коли вже мова зайшла про домашніх іграх, хочу особливо подякувати нашим уболівальникам, які завжди намагалися підтримувати команду, коли ми грали в спортивному комплексі «Локомотив». Їх підтримка нам дуже допомагала. Це ми особливо відчули, коли проводили два матчі заключного 14-го туру без глядачів.

- Як Ви сприйняли рішення Федерації волейболу України про те, що чемпіонат зупинений і не буде дограний?

- Я вважаю це рішення правильним. Мені складно навіть уявити, чим би ми зараз займалися в карантині і як би готувалися до майбутніх ігор, якби пауза в чемпіонаті затягнулася. Адже ми навіть сьогодні не знаємо коли реально завершиться карантин і коли можна буде відновлювати тренування. - Команда вже у відпустці?

- Так, ми всіх хлопців відправили по домівках, роздавши їм завдання, як підтримувати форму. Чекаємо закінчення карантину, щоб визначитися з термінами підготовки до нового сезону.

- Чи сподіваєтеся, що харківський «Локомотив» знову зможе виявитися на вершині турнірної таблиці української Суперліги?

- Не тільки сподіваюся, але і постараюся зробити все можливе, щоб клуб з такою багатою історією повернувся на вершину. Упевнений, що обов'язково знайдуться люди, які допоможуть «Локомотиву» вирішити наявні фінансові питання. А за гравцями справа не стане - харківські волейболісти вже не раз це доводили. Та й зараз практично в кожній команді Суперліги можна зустріти вихованців нашої школи. Так що, напевно, у вболівальників харківського «Локомотива» ще будуть приводи порадіти його новим нагород.

9 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page